Skvallerkurs
Tycker du att din hund aldrig tar kontakt med dig?
Är du trött på att hela tiden tjata på din hund?
Kom och testa skvallerträning!
Den 17 december 18.30 ska vi ha ett prova på tillfälle där vi går igenom vad skvallerträning är, hur man börjar sin träning och vad man kan använda det till!
Plats: Systembolagets parkering, Forshaga
Pris: 150:-
För mer info eller för att anmäla sig till kursen:
[email protected]
Vill du läsa vad skvallerträning är?
http://hundfixarna.blogg.se/category/skvallertraning.html
Simning
Om man låter sin hund simma regelbundet får både hjärtat och lungorna större kapacitet att arbeta. Alltså blir konditionen betydligt bättre. Dessutom är hela kroppen tvungen att arbeta och därför bygger man upp alla muskler kroppen. Allt detta gör man utan belastning!
Lotta berättar om Leia
Leia är en badglad hund i grunden, under sommaren passar vi på både Martina och jag att låta våra hundar simma och bada utomhus fritt. Men även under kontrollerade former som att hålla i hunden så den simmar på samma ställe, för att få ut av träningen mer än att hunden simmar hur den vill. I Leias fall simmar jag henne för att hålla kroppen i trim, simning gör att jag kan hålla henne ordentligt musklad. Leia behöver muskler för att hålla ihop sina leder, hon har som jag nämnt tidigare HD: C och ED: 2. Det är skonsamt för Leia att simma, det bygger muskler och Leia kommer att hålla i längden.
Som sagt så är det skonsamt att låta hunden simma, ingen större belastning sker på Leias leder och det gör att vi kan köra på hårt och ordentligt. Leia simmade hela förra vintern i bassäng, det blir en väldigt bra komplettering i hennes träning under vintern för att hålla henne i det skicket som hon behöver vara i.
Leia har testat olika flytvästar, lina på olika sätt och efter mycket blöta försöka och idér så funkar det bäst att stoppa på henne en flytväst för 8-15kg för att den större flytvästen får hon skavsår av remmarna för den sitter inte bra. Sedan låta henne sköta resten själv. Hon springer upp på rampen och tar ett skutt ut i vattnet och simmar omkring själv. Jag får muta upp henne för en paus efter 6-7 minuter för att sedan låta henne simma igen. Jag märker på henne när hon börjar bli trött, för då simmar hon till rampen för att sedan vända lika fort. Då får jag ta upp henne för att hon inte ska köra på mer än vad hon själv orkar. Simma är ju så kul!
Jag har ett problem med Leia och simmet, det är att när vi svänger in på parkeringen till solstadens smådjursklinik där vi simmar hundarna har Leia så höga förväntningar så hon låter. Hon skriker och tjuter. Hela vägen in och ända ner i bassängen skriker hon, det är jätte kul att simma tycker Leia. Jag försöker lugna henne så inte folk tror jag misshandlar min hund men annars låter jag henne härja.
Anledningen till att jag började simma med Saga var för att jag ville stärka hennes muskulatur samt göra henne uthållig. Skulle Saga få bestämma helt och hållet skulle simningen inte vara något som stod med i vårat träningsprogram. Saga har aldrig tyckt att vatten är speciellt trevligt. Är det vattenpölar utomhus går hon runt dem, hon hatar blött gräs och hon står på strandkanten när hennes vänner är i och badar.
Men, i somras hände något, hon valde att gå ner i vattnet alldeles själv!! Därför bestämde jag mig för att det kanske inte vore så dumt att simträna henne ändå. Nej, hon är inte den lyckligaste hunden på jorden när det är dags för att simma, men det är så otroligt nyttigt för henne så därför får hon göra det ändå.
Vid första tillfället fick Saga gå upp för rampen som de har vid poolen, på Solstaden smådjursklinik. Hon har inga som helst problem att gå upp för den, men det tar liksom stopp när hon väl har kommit upp. Ska man få i henne då är man tvungen att putta ner henne i poolen. Det tycker inte Saga är speciellt roligt, så därför har vi valt att testa att lyfta i henne i poolen. Vilket känns lite trevligare för henne.
När Saga simmar har hon en flytväst på sig, med två linor kopplade i. Den ena håller jag i och den andra håller min medhjälpare Lotta i. Saga får då simma i mitten av poolen. I dagsläget simmar hon fem minuter, vilar en minut och får sedan simma fem minuter till. När hon vilar tar jag henne till mig och håller i en framtass och en baktass så hon slutar simma. Hon vilar alltså i vattnet, i min famn innan hon skjutsas ut igen för att simma igen.
När hon simmat klart får hon själv gå upp för rampen och skaka sig. Sedan är det dags att spola av henne. Vanligtvis brukar man bara använda sig av vatten när man spolar av dem efter badet, men jag har märkt att Sagas päls blir väldigt uttorkad av att vara ner i poolen. Därför har jag alltid med mig av hennes balsam för att återfukta pälsen. Det tar lite längre tid, men det hjälper väldigt mycket i den vardagliga pälsvården, så den tid det tar är det värt. Efteråt torkar jag henne så mycket det går och sätter på hennes back on track.
Skvallerträning
Människor som har hundar, som reagerar väldigt mycket på allt runtomkring får nästan alltid rådet att bara fokusera på att lära hunden att hålla ögonkontakt med föraren. Faktum är att träna helt tvärtom har en stor positiv påverkan på kontaktträningen. Detta är alltså en metod som går ut på att hunden ska titta på störningen och föraren ska belöna varje uppmärksamhet hunden ger störningen.
När man klickar och belönar att hunden tittar på det som stör den allra mest förändrar vi hundens motivation. Hunden kanske var stressad, orolig eller alldeles för intresserad, när den tittade på störningen. När man kommit långt blir ”skvallerträning” en lek, ett trick helt enkelt. Då tittar den för att leken säger det. En hund som var väldigt intresserad har ändrat inställningen och blir lugn och fokuserad på leken. Målet är att få hunden att förstå att allt som en gång triggade igång den hunden ska bli en signal på att ta kontakt med sin ägare och få en godbit.
Då hunden insett att den gör rätt genom att faktiskt titta på störningarna, brukar också hunden tycka att det inte är lika viktigt längre. Föraren blir allt mer viktig i ”skvallerträning”, vilket gör att den inte tittar lika intensivt på störningarna, utan mer en snabb blick för att sedan vända upp mot sin förare och få sin belöning.
Hundarnas förare brukar även bli mer avslappnade av denna metod. Eftersom de inte har pressen på sig att upptäcka störningar och få hundens kontakt innan den fått en reaktion.
Att lära in ”skvallerträning” är enkelt. Det man gör är att utsätta hunden för sådant som triggar igång en. Det man bör tänka på är att hålla sig en bit ifrån, hunden ska kunna hålla sig under sin tröskelnivå. Förmodligen kommer hunden titta åt störningens håll. Då är det bara att belöna den. Lägg på ett kommando, t.ex. ”titta”, när hunden börjar kasta en blick mot störningen. Genom att träna såhär blir hunden tryggare när den omges av fler störningar. Den vet att det är OK att titta lugnt på det som är runt omkring, men samtidigt kan den ge sin förare uppmärksamhet och få sin belöning.
Många kan oroa sig för att hunden inte kommer att vända sig om för att få sin belöning och istället låsa sig vid störningen. Händer detta är steget alldeles för stort. Då får man backa ifrån störningarna och inte kräva lika mycket av sin hund.
Hundmöten
I hundmöten kan det vara väldigt skönt att hunden själv talar om för dig när det kommer någon. På så vis kan man vara säker på att hunden inte själv tar kontakt med den andra hunden, utan att den ger dig kontakt först.
Skvallerträning är ett roligt träningssätt för att få hundmöten att fungera bra. Man slipper korrigera och jobbar hela tiden med positiva metoder. Det man bör tänka på under träningens gång är att hålla så pass stort avstånd som ens egen hund behöver.
Träning på gymboll
Vi använder gymboll för att träna hundens muskulatur i både rygg och buk. Men också för att träna upp balans och kroppskontroll. Det som man bör tänka på under hela träningen är att vara lugn och hela tiden hjälpa hunden att hålla balansen, samt se till så bollen inte åker iväg. Håll i den ordentligt för att underlätta för hunden.
Börja med att locka hunden upp med framtassarna på bollen. Kom ihåg att hålla i bollen ordentligt och vara lugn. Belöna hunden för att den är duktig! Tvinga inte hunden upp på bollen, det ska vara kul! Är den rädd belöna varje litet framsteg den gör! För vissa hundar tar det lite längre tid att acceptera att vara med framtassarna på bollen, men då är det så. Stressa inte på, det får ta några träningspass om det behövs.
Nästa steg är att få upp hela hunden på bollen. I början kan man behöva hjälpa hunden upp med bakbenen, men efter några gånger förstår hunden att den ska upp med alla tassar. Vid de första träningspassen med alla tassar på bollen kan du låta hunden välja position själv. En del vill sitta, andra står gärna och en del vill lägga sig ner. Nu i början är det okej! Jag upprepar, kom ihåg att det är viktigt att bollen inte flyger iväg! Håll i den hårt!
När hunden har vant sig att komma upp och vara på bollen kan man börja göra roliga övningar. Sunt förnuft och fantasin är det som sätter gränser!
Övningar vi brukar göra:
Sitt-Ligg-Stå - Att byta position, fjärrdirrigering.
Sträcka på sig - Att sträcka sig upp, sträcka sig ner och åt båda sidorna.
Hålla balansen - Hålla balansen med man rör lite lätt på bollen så den rör sig väldigt lite.
Sitta fint - Sätta sig, med framtassarna i luften.
Leias tassar
Sugen på att gå kurs i Skvallerträning?
Klickerträning
Om man använder sig av klickerträning fokuserar man på det beteende man vill ha. Alltså belönar vi alltid det vi vill att hunden ska göra och om hunden gör fel använder vi oss av utebliven belöning. Alltså, gör hunden rätt få den sin belöning. Gör hunden fel, får den inte den.
Vi vill att hunden ska erbjuda beteendet frivilligt. När hunden väljer att göra ett beteende vi vill ha, till exempel sätta sig, belönar vi detta. Hunden förstår då att det lönar sig att sätta sig ner och kommer därför testa det igen. Ju mer man belönar frivilliga beteenden desto duktigare kommer hunden vara att försöka lista ut vad du egentligen vill och provar därför fler beteenden.
Vi använder oss av en betingad förstärkare. Detta är det som kallas för klicker. När man tränar med en inklickad hund vet hunden att belöning är på gång då den hör ljudet. Därför kan man förstärka exakt rätt beteende med hjälp av en betingad förstärkare. Om man av någon anledning inte vill använda sig av en klicker, gå en visselpipa eller ett ord bra också. Det man bör tänka på är att ordet inte används i vardagliga sammanhang, utan endast vid träning då hunden ska få sin belöning. Det som är så bra med klicker jämnfört med rösten är att klickern låter alltid likadant, oavsett vilket humör du är på!
Det finns många fördelar med klickerträning! Eftersom man bara jobbar med att belöna önskade beteenden och inte att korrigera får man glada hundar som tycker om att träna och som aldrig är rädd för att göra fel! Eftersom man inte använder sig av locka och lura-metoden blir hunden inte beroende av hjälper och man har därför ingenting att träna bort. Med en klicker kan du belöna väldigt exakt då du vill att hunden ska bli förstärkt, timingen på belöningen blir betydligt bättre än om du använder dig av traditionella metoder. Dessutom är det väldigt roligt att klickerträna. När hunden börjar förstå spelreglerna och börjar bli klickerklok blir hen väldigt kreativ och det sprutar beteenden ur öronen på hunden!
Varja
Född: 2008-06-16
HD: C
ED: 0
Uppfödare: Heidi Klittner, Kennel Conviction's.
Bill
Leia
Namn: OPD Hasta Maniana Lesoto
Kallas: Leia
Född: 2008-09-29
HD: C
ED: 2
Uppfödare: Wacław Kołtunik Kennel Lesoto, Polen
Leia kom till Sverige Maj 2009 från Polen, en uppfödare här i Sverige tog in henne och satte ut henne på foder hos mig. När hon kom till Sverige var hon en försiktigt och nyfiken hund, idag är hon galen och väldigt social. Jag köpte loss Leia efter ett tag, så hon blev min egna lilla prinsessa.
Hon är den hunden jag började med på hundsportgymnasiet och i hundträning, så hon har fått testa det mesta inom hund och hundsport. Leia ger alltid 100% när vi gör något och inget är tråkigt i hennes liv. Vi har tävlat massor i lydnad men inte lyckats att få ett enda 1a pris så vi lägger ner det ett tag och försöker hitta en bra tävlingsglädje på rallylydnadsplanen. I rallylydnad har vi tävlat en gång med godkänt resultat.
Leia har grad 2 på sina armbågar, hittills har hon inte visat någon smärta och det är jag otroligt glad över då rasen är väldigt framtung. Jag lägger ner mycket tid på friskvård med Leia för att hon ska hålla i längden och jag hoppas jag kommer få ha en pigg och hel hund hela hennes liv.
Det Leia och jag sysslar med är lydnad, rallylydnad och drag.
Saga
Född: 2011-06-22
HD: B
ED: ua
Uppfödare: Johan Andersson och Nina Lönner-Andersson, Alistairs.se
Tyvärr fick Saga livmoderinflammation vid endast 10 månaders ålder, vilket gjorde att jag tog beslutat att kastrera henne utan att ens försöka medicinera bort det. Anledningen till att jag valde att kastrera henne var för att det är mycket stor risk att det kommer tillbaka, att jag är en väldigt nojig hundägare och vill slippa oroa mig, samt att jag inte tycker att det är rätt att avla på en tik som fått livmoderinflammation vid så låg ålder. Så idag har hon ingen livmoder, men vad gör det? Vi kan ju ha kul ändå!!
Saga och jag sysslar framförallt med lydnad, rallylydnad och utställning! Men spår och sök är också roligt!
MH, 1:a på skott
Tuva
Född: 2005-11-04
HD: A
ED: ej röntgad
Uppfödare: Johan Andersson och Nina Lönner-Andersson, Alistairs.se
SE UCH